Tatai Barangolások

Egynapos programok, túrák, érdekességek és látnivalók Tatán és környékén. Megmutatjuk nektek, mi mindent lehet és érdemes megnézni ebben a csodaszép kisvárosban és a környező településeken. Személyes beszámolók, információk és képek minden héten. Keress minket a Facebookon is!

HTML doboz

Időjárás Tatán

Régebbi bejegyzések

Cseke-tó, horgászparadicsom

2012.10.04. 15:39 Tatai_Barangoló

Van a családban horgász? Nálunk igen, és születésnapja alkalmából óriási élménnyel ajándékozta meg saját magát: egy egész álló napot töltött a Cseke-tavon. Amíg ő a hullámokon himbálózott, mi körbejártuk a tavat. Lássuk, mit rejteget a kisebbik tatai tó, a Cseke!

P1010883 (Medium).JPG

A nevét egykori tulajdonosától, a birtokos vezetéknevéről örökölte a tó, amelyet a többi városi vízfelülethez hasonlóan mesterségesen alakítottak ki. A helyi horgászegyesület (becses nevén a Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület) infói szerint olyan 18 hektár a vízfelület, hely tehát bőven akad halat fogni. A cikk végén találtok néhány hasznos horgászinfót, ami nekem ugyan sokat nem mondott, de beszereztem nektek, hátha a hozzáértők számára értékes számokkal szolgál.

P1010858 (Medium).JPG

A tó könnyen körbesétálható, szép kiépített murvás-betonos sétaút vezet körbe, érdemes ide időzíteni a reggeli futást, vagy a délutáni játszóterezést, mindkettőre remek lehetőség van a tóparton.

P1010877 (Medium).JPGA tavon számos bejárható kisebb-nagyobb sziget van, mindegyiket felújított, hangulatos fahíd köti össze a szárazfölddel. Lenyűgöző élmény ennyire természetközelből figyelni ősszel az érkező, megpihenő vándormadarakat, a vadlúd-sokadalom alatt ide is érdemes lesz ellátogatni! (Már most írjátok be a naptárba: november végén TATA!)

P1010893 (Medium).JPG

MIndenkinek lehet egy lakatlan szigete - egy fél órára

P1010894 (Medium).JPG

A válaszút előtt pihenjünk meg a padon - jó tanács ez az élet minden döntésére

Séta közben kikerülhetetlenül bele fogunk botlani a törökkori emlékműbe, az egykori mecsetbe. Nekem rögtön be is ugrott a vár meghódítása meg a petárdás törökűzés, úgyhogy őszintén hittem a szemeimnek. Nos, az Esterházyak megint felültettek, már nem először. A mecset ugyanis szintén műrom, 1840 körül húzták fel és törököt sosem látott - mondjuk a bádogtető árulkodott erről valamennyit.

P1010902 (Medium).JPG

Ha elkeseredettségünkben hátat fordítunk a mecsetnek, az alábbi kép tárul a szemünk elé, és máris vigasztalódhatunk. Mielőtt lehuppanunk a padra, vessünk egy pillantást a földbe süllyesztett kőlapra is! Kazinczy Ferenc tatai látogatásainak állít emléket, a neves nyelvújítót annyira elbűvölte a táj, hogy két alkalommal is (1803-ban, majd 1831-ben) hosszabb időt szentelt a városnak és a Cseke-tónak. 

P1010901 (Medium).JPG

És akkor íme az ígért információk, előtte azonban még a horgászegyesület jól karbantartott tanyájáról egy fotó. Az udvarán remek lehetőség adódik elfogyasztani a hozott ebédet, mi is így tettünk. Ha előre szóltok, akár szabadtéri főzésre is van lehetőség ugyanitt, mi lehetne ennél hangulatosabb egy szép őszi hétvégén?!

P1010885 (Medium).JPGA fő halak a ponty, a harcsa, a süllő, a csuka, az amúr, a pisztráng, de compó, kárász és keszegfélék is bőven találhatók a tóban. Ami viszont nincs benne, az a törpeharcsa. Hurrá! Horgászni hajnalhasadtától késő estig lehet, akár csónakból, a tavon ringatózva. A tavalyi fogási átlag 42 kilogramm/fő volt, a jegyárak pedig így alakulnak:

Napijegy 3300 Ft 
Éjszakai napijegy 3500 Ft 
Ifi napijegy 1500 Ft 
Gyermek napijegy 700 Ft 
24 órás jegy 6000 Ft 

Tetszett a bejegyzés? Gyere és csatlakozz Facebook csoportunkhoz, ahol rendszeresen képeket, videókat osztunk meg az érdeklődőkkel, és játszani, nyerni is lehet!

Szólj hozzá!

Címkék: evés horgászás csónakház Cseke-tó műrom

A bejegyzés trackback címe:

https://tataibarangolasok.blog.hu/api/trackback/id/tr114822612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása