Tatai Barangolások

Egynapos programok, túrák, érdekességek és látnivalók Tatán és környékén. Megmutatjuk nektek, mi mindent lehet és érdemes megnézni ebben a csodaszép kisvárosban és a környező településeken. Személyes beszámolók, információk és képek minden héten. Keress minket a Facebookon is!

HTML doboz

Időjárás Tatán

Régebbi bejegyzések

Öreg-tavi Nagy Halászat beszámoló

2012.10.22. 16:16 Tatai_Barangoló

Már említettem, hogy van horgász a családban, aki ráadásul imádja a tatai tavakat. De az még őt is meglepte pár évvel ezelőtt, hogy egy olyan egyszemélyes, békét és nyugalmat adó kikapcsolódásra, mint a horgászat, egy egész fesztivált lehet építeni. El sem tudtuk képzelni néhány esztendővel ezelőtt, hogyan fest egy ilyen. Azóta már láttuk párszor - és azóta sosem hagyjuk ki! Ez az Öreg-tavi Nagy Halászat, gyertek velünk egy posztra!

P1020164 (Medium).JPG

Éppen kihúzzák a hálót, benne az öt kiló hallal

Ez volt a 12. alkalom, hogy a helyi mezőgazdasági társaság hacacárét szervezett egy amúgy dögunalmas és fárasztó éves rutinmunkából, a halászatból. Előtte a helyi halgazdasági tanulók meg néhány öreg gyakorolta az évszázados hagyományt, amikor a lehető legkevésbé hatékony módszert alkalmazta bedobtak egy baromi hosszú hálót a tóba, aztán kihúzták, és valami maradt benne. Leginkább ipari hulladék. 2000-ben azonban nagyon változott a helyzet.

P1020141 (Medium).JPG

Egyrészt a környéken megszűnt a szennyező nehézipar, másrészt az Öreg-tó ennek köszönhetően kezdett magához térni, és az olajfaló baktériumon (sic!) kívül más is megtelepedett benne. Harmadrészt - és ez nem lesz soha politikai blog, de ezt meg kell jegyeznünk - a mindenkori vezetés a helyiekkel és a civil szervezetekkel együtt baromi sokat tett és tesz azért, hogy ezt a várost ilyen ökoturizmus-fellegvárrá pozícionálja, és azt kell mondjam: jól csinálják!

[A tó rehabilitációjára is nyertek valami EU-s pénzt, amiről most nagy dicsekedve elmondták, hogy elkészült belőle a várkörnyéki összes vízmű, meg hogy újra pályáznak. Mondjuk ez nem érdekelt speciel minket, a lényeg, hogy csinálják meg a kotrást is valamikor a jövőben, mert az iszapban még biztos vannak szennyező elemek.]

P1020219 (Medium).JPG

Régi halászhálókat is kiállítottak, most is ilyennel mentek rá a vadállatokra

Visszatérve a lényegre: láthatóan magas volt a vízállás, és őszhöz képest nagyon meleg volt az idő. Úgyhogy ami jó volt nekünk, fesztiválozóknak, az nem volt jó a halászoknak. Ilyen időben ugyanis a halak vígan úszkálnak, és eszük ágában sincs lemenni a tó aljára, meg nyugodtan megvárni, míg kifogják és megeszik őket. Ennek köszönhetően vajmi kevés akadt a 400 méter (!!) hosszú hálóba, amit másfél óra be-kiráncigálás után húztak partra. A gyerekek viszont rettenetesen élvezték, hogy tapicskolhatnak a tóban, aminek a szintje most azért olyan másfél méterrel az átlag alatt volt. Fel is másztak Keresztelő Szent János mellé. Gumicsizmával előre készültünk, ti se  hagyjátok otthon, ha legközelebb lejöttök!

P1020154 (Medium).JPG

A falon látszik az átlagos vízszint: valahol közvetlenül a zöld növények alatt

A nagy attrakció igénybe vett vagy másfél órát, úgyhogy mire végeztek a halászok - akik egyébként a gyenge fogásra tekintettel azonnal indultak vissza egy második körre - , meg is éheztünk. Kajásból nem volt hiány, a Kastélytéren körben vagy 20 bódénál lehetett halat, halászlét venni. Meg grillhúst, meg kalácsot, meg minden mást, a szokásos, tudjátok. Mi halat ettünk, bár az olajos és nyers hal szagától délutánra azért már rosszul lettem.

P1020168 (Medium).JPG

Állítólag a Cifra-malomnál felállítottak egy új szobrot is (Bordás László: Öreg halász), de erről lemaradtunk, majd legközelebb megnézzük. Az viszont egész érdekes volt, ahogy a helyi pap megáldotta a halászokat, már csak azért is, mert a Jézus+Halak sztoriból azt is megtudtuk, hogy jóurunk azért szeretett a Genezáreti tó partján szónokolni, mert a víz jól viszi a hangot. :)

P1020199 (Medium).JPG

Ők voltak a néptáncosok, isteni kis műsort csináltak

Jó ebédhez szólt a nóta egyébként, déltől folyamatosan program volt. Először a népzene, aztán valami közelharc-bemutató (ezt a srácok nézték csak, én vásároztam kicsit, de a kisebbik azóta dzsúdózni akar mindenáron), utána pedig a helyi erők részéről egy westertáncos csapat. Őket nagyon szeretik itt, már máskor is láttuk őket fellépni, azt hiszem ők a Rodeo Dancer, de nem biztos. A kölykök még elugráltak Hien-re meg Napoleon Boulvardra (ez utóbbira én is), aztán az esti bált már nem vártuk meg, mert mindenki kifulladt. Hazafelé a vonaton csöndben voltunk :)

P1020226 (Medium).JPG

Ó, és még valami. Most derült ki nekem, hogy az Öreg-tó 219 hektáros. És a halászat előtt erőből engedik le belőle a vizet az öt zsilipen. Például a vízimalom mellett, egyenesen bele az Által-érbe.

Összeszedtem nektek a kb. árakat a fesztiválról, őszintén: azért nem ez volt a legolcsóbb programunk most ősszel. De megérte, úgyhogy akkor jövőre veletek ugyanitt, ugye?

Fagyi 160/gombóc
rétes 350
Halászlé 1200/tányér
Pálinka 800/4cl
Sör 400/350
Dobozos sör 450
Üdítő 400
Ásványvíz 300
Kürtös kalács 1200 (!)
Sajtos-tejfölös lángos   600
Bor 300/dl

Szólj hozzá!

Címkék: evés horgászás Tata Öreg-tó Kastélypark lehalászás

A bejegyzés trackback címe:

https://tataibarangolasok.blog.hu/api/trackback/id/tr454863534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása