Tatai Barangolások

Egynapos programok, túrák, érdekességek és látnivalók Tatán és környékén. Megmutatjuk nektek, mi mindent lehet és érdemes megnézni ebben a csodaszép kisvárosban és a környező településeken. Személyes beszámolók, információk és képek minden héten. Keress minket a Facebookon is!

HTML doboz

Időjárás Tatán

Régebbi bejegyzések

Műremek műromok

2012.10.01. 12:29 Tatai_Barangoló

Mit tegyen az ember, ha a gazdag rokonok mellett (vö Eszterházy hercegek, ill. fertődi és keszthelyi kastélyaik) csak egy nyomorult grófnak érzi magát, akinek még egy ötszáz éves romtemploma sincs a birtokán? Hát épít egyet! Elborult ötlet, az volt már kétszáz éve is, de ma Tata egyik legmegkapóbb nevezetessége a két évszázada álló nyolcszázéves templom-maradvány, amiben kétezer éves kövek vannak. Nem elég világos? A posztból minden kiderül, mutatom a képeket!

P1010871.JPG

Szép ugye? Első blikkre el is hinnénk, hogy a XIII. század vérzivataros éveinek lenyomatát látjuk, illetve azt, ahogy a természet újra meghódítja az épített örökséget. De a tábla a falon magunkhoz térít valamelyest, íme nagyobb méretben.

P1010874.JPG

Bár a táblán 1785 szerepel, újabb kutatások szerint 1803-ban építtették az Esterházyak egy francia építész, bizonyos Charles Moreau segítségével. Bár az "építés" szó ebben a környezetben valamelyest félrevezető, mindenesetre elvitathatatlanul gyönyörű és (mű)romantikus együttest sikerült megalkotni. Az alapanyagok egyébként eredetiek: a legrégebbi kövek a XII. századból valók, a közeli Vértesszentkereszt egykori apátságából származnak. Amit a bencések és a domonkosok használtak anno, bővebben róla itt. A forrás szerint 24 díszes oszlopfőt cipeltek el a valódi romból ide, hogy beépítsék a műromba. Hogy a hatást fokozzák, a XIII. századot idéző építménybe beköveztek egy ezer évvel korábbi, III. századi római sírkövet is. Abszolút időutazás, esküszöm, azt sem tudom, hányban vagyunk. (Lost-osan szólva: nem az a kérdés, hogy a szigeten vagyunk, a kérdés az: mikor?!)

P1010872.JPG

Funkcionalitását tekintve egyébként elérte célját az alkotás: olyan magával ragadó, hogy tényleg a korabeli évszázadok itt maradt tanúi okozta merengés, lélekemelő csodálat lett úrrá rajtunk, amikor először megláttuk. Még a levegőben is érezni a régi romok poros-dohos, semmivel össze nem téveszthető illatát.

P1010870.JPG

Mint megszokhattuk: Tatán minden a vízről szól, ezért nem meglepő, hogy a romokat is kis patak egészíti ki. Az állni látszó lassú vízfolyam a Cseke-tóval párhuzamosan halad, másik irányban az Angolparkban kanyarog tovább. Erről azonban legközelebb olvashattok.

P1010862.JPG

Tetszett a bejegyzés? Gyere és csatlakozz Facebook csoportunkhoz, ahol rendszeresen képeket, videókat osztunk meg az érdeklődőkkel, és játszani, nyerni is lehet!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tataibarangolasok.blog.hu/api/trackback/id/tr264818943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása